V sredo, 18.10.2017, je v Kranjski Gori v sklopu Gostinsko-turističnega zbora Slovenije potekalo že 8. državno tekmovanje osnovnošolskih kuharjev Zlata kuhalnica.

Tekmovanja so se pod budnim očesom mentorice Gabrijele Prelesnik udeležile tri učenke OŠ »Jožeta Krajca« Rakek. Tekmovale so osmošolki Ana Benčan in Ema Zdovc ter devetošolka Zala Stražišar. Klara Potužák, tudi osmošolka, pa je kot zvesta rezervna članica skrbela za moralno podporo kuharic in fotoarhiviranje celotnega dogodka.

Pomerile so se v pripravi kranjske klobase kot osnovne sestavine glavne jedi in sladkih skutinih štrukljev.

Sama priprava oz. kuhanje je potekalo pod strogim očesom 5-članske strokovne komisije in je bilo časovno omejeno na 60 minut. Poleg same priprave jedi so ocenjevali tudi izgled in okus jedi ter pogrinjek.

Z našim menijem (medenokaramelizirana kranjska klobasa v teranovi omaki z brusnicami ter sirovi štruklji s kandirano pomarančo v makovem testu) so si dekleta v močni konkurenci še 15 slovenskih šol prikuhala tretje mesto v državi in s tem bronasto kuhalnico.

Mlade kuharice in mentorica si zaslužijo vse čestitke in pohvale, želimo pa jim, da vsa pridobljena znanja in izkušnje s pridom uporabijo tudi v domači kuhinji.