V večnamenskem prostoru šole si v mesecu decembru lahko ogledate razstavo risb otrok, ki se pred bombniki skrivajo v votlinah Nubskih gora v Sudanu. Avtorja razstave  “Začutite, kar čutijo nedolžni” sta človekoljuba Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar.

“Šest tisoč šolarjev je razrezalo par sto podarjenih svinčnikov na manjše koščke, da jih je več prišlo do pisala. Iztrgali so liste iz nekaj sto zvezkov, ki smo jim jih prinesli … in začeli risati.
Na otroških risbah lahko zdaj čutite to, kar čutijo nedolžni. Na večini risb nastopajo bombniki vrste Antonov, ki jih Rusija dobavlja obtoženi vojaški diktaturi v Kartumu. In bojni reaktivci MIG, ki jih Kitajska dobavlja v zameno za nafto, ki je poleg vode in dobre zemlje največji vzrok podganje dirke za nadzor Sudana. In oklepna vozila kulture smrti, ki sta ji glavni vrednoti plen in izplen.
Razstavljene risbe so krik na pomoč.
Podobno kričijo na pomoč tudi otroci v drugih zaprtih vojnih conah v obeh Sudanih. V Darfurju, v Modrem Nilu, v Abjeju, vsepovsod po Južnem Sudanu. Vsem je skupen obup. Obup, ker jih človeštvo še naprej ignorira … ”  Tomo Križnar

Razstava je bila na ogledu tudi v Evropskem parlamentu in v Mestni hiši v Ljubljani.

Obiskovalcem razstave je na voljo  zloženka, po dogovoru s šolsko knjižničarko pa si v računalniški učilnici lahko ogledajo film “Z učenci v Nubskih gorah”.

Vabljeni!

Razstava