Že tretje šolsko leto smo na naši PŠ »Rudolfa Maistra« Unec izvajali z Unesco urada potrjen nacionalni projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« Projekt smo koordinirali prav na podružnični šoli na Uncu in je v letošnjem letu trajal od 22. 9. 2017 do 22. 4. 2018.

Glavni namen projekta je bil navdušiti otroke nad naravo – zelišči in z njihovo pomočjo iz pozabe ‘iztrgati’ vsaj košček znanja o zeliščih, ki ga še imajo naši predniki ter ob tem odkrivati nove/posodobljene možnosti uporabe zelišč.

Projekt je potekal najprej skozi pogovor s pomočjo različnih pristopov, primernih razvojni stopnji učencev (književno delo, risanka, film, problem …), nato so učenci iskali znanje o zeliščih pri ljudeh v domačem kraju, potem pa smo izvajali različne dejavnosti z zelišči predvsem iz domačega okolja na letošnjo temo ZaČUTimo zelišča, v katerih smo združili staro in novo vedenje o zeliščih in v njih vsaj malo predstavili tudi domačo pokrajino.

Tudi letos smo se najprej skušali nad zelišči navdušiti na podružnični šoli na Uncu in na matični šoli na Rakeku. V projekt so bili vključeni nekateri učenci razredne stopnje in nekateri učenci predmetne stopnje.

V času od septembra do aprila se je v naših učilnicah in na terenu dogajalo:

Naše aktivnosti so bile raznolike.

Na naše povabilo k sodelovanju v projektu se je tudi letos odzvalo kar 23 vzgojno-izobraževalnih ustanov iz cele Slovenije. Njihovo delo v projektu VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« je bilo tudi z letošnjo temo ZaČUTimo zelišča ravno tako pestro in razgibano, o čemer pričajo njihovi prispevki, ki prav v teh dneh prihajajo po elektronski pošti.

Ko prispejo poročila z vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov, ki so sodelovale v projektu VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.«, bomo objavili povezave do spletnih strani njihovih šol, na katerih imajo objavljen prispevek.

Zaenkrat samo HVALA vsem za sodelovanje, za ves trud, ki ste ga v delu za projekt vložili, in upam, da se boste še radi ‘družili’ z zelišči.