Danes, 19. 6., nas je na PŠ Unec v 1. in 3. r. ponovno obiskala ga. Tamara Urbančič, univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike. Ga. Tamara je tudi mentorica kar nekaj kmetijskih krožkov po osnovnih šolah v primorsko-notranjski regiji ter izvajalka najrazličnejših delavnic za naravoslovne in tehniške dni. Te so letos preko LAS Notranjska sofinancirane iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in so za šole v območju Notranjske brezplačne.

Že prejšnji torek, 12. 6. je prišla ga. Tamara k nam v okviru dneva dejavnosti – tehniškega oz. naravoslovnega dneva ŠOLSKI EKO VRT, na katerem smo spoznavali zdravilna zelišča in semena, takrat smo se tudi dogovorili za njen ponovni obisk.

Tokrat je za nas pripravila delavnico MLEKO IN MLEČNI IZDELKI.

Učenci so najprej izvedeli veliko zanimivosti: skušali so našteti mlečne izdelke, si ogledali fotografijo slovenske avtohtone sorte krave – cikastega goveda, našteli vrste mleka, izvedeli, da so kmetje za delo na kmetiji vedno bolj izobraženi in zato tudi bolj uspešni, spoznali so “prebivalce” mleka, ki so ‘koristni’ in nevidni, slišali, kako pomembna je čista voda in čista hrana za živali, da dajejo dobro mleko, ter kako je pri rokovanju z mlekom pomembna čistoča.

Poskusili so se tudi v praktičnih znanjih: iz tekoče smetane so učenci najprej z močnim stresanjem (brez električnih pripomočkov) pripravili stepeno smetano, jo okusili in z nadaljevanjem postopka pripravili maslo. Pokusili so tudi pinjenec, tekočino, ki pri tem nastane. Maslo so skupaj s kruhom in po želji tudi z marmelado zaužili v času malice.

V naslednjih dveh urah so se lotili izdelave sira in slišali besede: sirišče in sirotka. Sirotke, tekočine, ki nastane pri sirjenju mleka, niso pokusili, izvedeli pa so, da je včasih planšarji oz. kmetje niso zavrgli, pač pa so z njo hranili prašiče,  popile so jo krave ali pa so jo uporabili kot čistilo. Učenci so poleg mehkega sira, ki so ga izdelali sami, okusili tudi druge različne vrste sira; trde z luknjami, mehke s plemenito plesnijo ter ob tem razvijali okuse in se učili sprejemanja drugačnosti.

Dogajanje na delavnici smo zabeležili s fotografijami, žal pa nismo mogli ujeti tudi okusov.

Ga. Tamari za dvojni obisk res lepa HVALA. Upajmo, da nas jeseni ponovno obišče.