Tone Pavček je eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov. Z njegovimi pesmi se srečujemo na vsakem koraku, za nekatere izmed njih bi lahko rekli, da so ponarodele. Njegove pesmi nam ogrejejo srce, so polne zaupanja in vere v ljudi in jih večkrat uporabljamo ob različnih priložnostih.

Treba je mnogo preprostih besed
kakor:
kruh,
ljubezen,
dobrota,
da ne bi slepi v temi zašlí
s pravega pota.
Pesem Preproste besede iz zbirke Sanje živijo dalje (1958), objavljena v knjigi Ena sama beseda.

Na svetu si, da gledaš SONCE.
Na svetu si, da greš za SONCEM.
Na svetu si, da sam SI SONCE
in da s sveta odganjaš – SENCE.
Pesem Zakaj si na svetu, objavljena v zbirki Mančkarada.

Čuri Muri, kljukec Juri,
tisti, ki je s hruške pal,
včeraj je ob peti uri
v Afriko odpotoval.
Saj doma je nemogoče,
vsak ga kara in pestí,
vsak umivati ga hoče,
on pa se vodé boji.
Pesem Juri Muri v Afriki (o fantu, ki se ni maral umivati)

 

Tone Pavček se je rodil 29. septembra 1928 v Šentjurju pri Mirni peči. Prvi razred je obiskoval v domači vasi, šole ni maral, zato ga je narava na poti do šole večkrat zanesla in v šolo ni prišel. Prav tako ni maral stroge učiteljice. Zaradi tega ga je oče vzel s seboj v Ljubljano, kjer je živel v internatu in obiskoval ljudsko šolo. Po končani ljudski šoli je zaključil gimnazijo. Želel je biti učitelj, da bi bil boljši kot njegova učiteljica Pavla, želel je biti general, saj je v Ljubljani živel poleg kasarn, kjer so se sprehajali oficirji s sabljami, odrasli so mu želeli vsiliti študij medicine, slavistike in matematike. Nazadnje se je odločil za pravo in ga leta 1954 tudi končal. Vendar se s pravom ni ukvarjal. Že leta 1954 je skupaj s tremi prijatelji izdal knjižni zbirko Pesmi štirih in od tedaj ustvaril neverjeten pesniški in pisateljski opus. Poleg pisateljevanja se je Pavček ukvarjal tudi z novinarstvom, bil je urednik na RTV Slovenija,  ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani, odgovorni urednik Cankarjeve založbe in predsednik Društva slovenskih pisateljev. Bil je tudi poslanec slovenske skupščine in je leta 1989 na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral Majniško deklaracijo, ki je zahtevala suvereno državo slovenskega naroda. Za otroke je Tone Pavček napisal več kot dvajset slikanic in pesniških zbirk, med njimi tudi Čenčarija, Deček gre za soncem, Majnice – fulaste pesmi, Jurij Muri v Afriki, Živalski ringaraja in Strašni lovec Bumbum. Tone Pavček je po dolgi bolezni umrl 21. oktobra 2011.

Viri:
– Umrl je Tone Pavček, 21. oktober 2011, DELO (vir: https://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/umrl-je-tone-pavcek.html; uporabljeno dne 17. 2. 2019)
– Življenje in delo Toneta Pavčka (vir: http://www.os-sladki-vrh.com/datoteke/file/Zivljenje-in-delo-Toneta-Pavcka.pdf; uporabljeno dne 17. 2. 2019)
– Kratek dokumentarni film Slovenski pesniki in pisatelji: Tone Pavček – Kaj je najlepše je last produkcije Jaka Plus 1997. TV Slovenija (vir: https://www.youtube.com/watch?v=s_ct1ErqmfA; uporabljeno dne 17. 2. 2019)
– Tone Pavček (1928 – 2011), Mladinska knjig (vir: http://www.mladinska.com/pavcek/tone_pavcek?redirect=True; uporabljeno dne 17. 2. 2019)
– Tone Pavček – Majniška deklaracija 1989 (vir: https://www.youtube.com/watch?v=LmmV9U-4klE; uporabljeno dne 17. 2. 2019)