Dragi starši!

Med mladimi so čedalje bolj priljubljene elektronske cigarete. Ker smo bili seznanjeni, da tudi naši učenci posegajo po njih, bi vas želeli seznaniti z nekaterimi dejstvi.  Nacionalni inštitut za javno zdravje meni, da so tveganja, povezana z uporabo elektronskih cigaret, pomembna in da jih ne smemo zanemariti. Temu mnenju se pridružujemo. Tu pa je nekaj informacij:

“Tveganja, povezana z uporabo elektronskih cigaret med mladostniki, so pomembna. Elektronske cigarete so kot potrošniški izdelek trenutno na voljo vsakomur, tudi mladoletnim, kar je še posebej zaskrbljujoče. Mladostništvo je ključno obdobje razvoja možganov in izpostavljenost nikotinu lahko v tem obdobju povzroči trajno škodo v procesu razvoja možganov, privede do zasvojenosti in vodi do kasnejše uporabe tobačnih izdelkov. Vse več raziskav namreč kaže, da pri mladostnikih, ki sicer najverjetneje ne bi nikoli kadili tobačnih izdelkov, uporaba elektronske cigarete poveča verjetnost, da bodo kasneje kadili tobačne izdelke. To pomeni, da lahko elektronske cigarete spodbujajo mlade h kajenju in uporabi nikotina. Najnovejša raziskava med 140.000 mladostniki, starimi 14-18 let, kaže, da elektronske cigarete privlačijo mladostnike, ki najverjetneje ne bi nikoli kadili, ter kot predhodno omenjene raziskave kaže, da obstaja večja verjetnost, da bodo kasneje prav ti mladostniki začeli uporabljati tobačne izdelke. Tako lahko elektronske cigarete povečajo trg tobačnih izdelkov. Omenjena najnovejša raziskava je tudi pokazala, da vstop elektronskih cigaret na trg ni pomembno spremenil obstoječega trenda zmanjševanja razširjenosti kajenja med mladostniki te starosti. V zadnjem spremljanem letu pa beležijo, da je odstotek trenutnih kadilcev cigaret in uporabnikov elektronskih cigaret skupaj (vključno s tistimi mladostniki, ki trenutno uporabljajo oba izdelka) že presegel skupni odstotek v predhodnih nekaj letih. Za zdravje prebivalcev je torej zelo pomembno, da preprečimo zasvojenost novih generacij z nikotinom in prehod na kasnejše kajenje. /Vir: http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priloga_elektronske_cigarete.pdf/

Če želite izvedeti več – KLIKNITE.

Hkrati pa bi vas želeli spomniti, da je kajenje na javnih prostorih prepovedano.

Skupaj, z zgledom in pravim usmerjanjem bomo pomagali našim mladostnikom izbirati boljše, predvsem pa pa bolj zdrave odločitve.