V soboto, 11. maja 2019, smo z učenci petih notranjskih osnovnih šol v okviru izbirnega predmeta nemščina odšli na enodnevno ekskurzijo v Avstrijo, v Vulkanland.

Najprej smo obiskali grad Riegersburg, ki se na strmi skali mogočno dviga nad vasjo. Nanj smo se povzpeli z vzpenjačo. Poleg zunanjosti gradu in čudovitega razgleda na okoliške kraje smo si tam ogledali še predstavo s pticami ujedami: orli, jastrebi, sokoli, krokarji in sovami. Nato smo se odpeljali do bližnje čokoladnice Zotter, ene vodilnih čokoladnic v svetovnem merilu, kjer izdelujejo več kot 400 različnih vrst čokolad oz. drugih čokoladnih dobrot. Vse to smo lahko tudi degustirali … bilo je res enkratno doživetje: ogromno vrst čokolad z različnimi deleži kakava, okusov, dodatkov in oblik. Poleg tega smo se lahko na njihovem posestvu za čokoladnico pozabavali še na igralih ter občudovali in božali lame, ponije in druge živali iz njihovega mini živalskega vrta. Polni sladkorja in energije smo se podali še proti našemu zadnjemu cilju – kmetiji Pechmann. Tudi tam so nas pričakale zanimive živali: kamele, dromedarji, noji, osli … Občudovali smo zbirko starin (avtomobilov, letal, traktorjev, vojaških uniform …), ki jih zbira gospodar. Ogledali pa smo si lahko tudi pridelavo bučnega olja.

Avstrijska Štajerska je zanimiva pokrajina z veliko rodovitnimi polji in gričevji ter zelo urejenimi hišami in vrtovi. Dan je bil dolg in prevozili smo veliko kilometrov, a smo se zelo zabavali. Za povrh pa nam je bilo naklonjeno tudi vreme, saj nas je sonce grelo ves dan in šele v Sloveniji nas je spet pozdravil dež.