Za nami je zadnji šolski dan v tem letu. Ker smo želeli učencem omogočiti prijetno, aktivno in energično slovo od šolskega leta, sošolcev, učiteljev in šole, smo ga tokrat pripravili malo drugače.

V prireditev ob dnevu državnosti, ki je potekala na zelenici pred šolo pod mlajem, je slovensko-švedsko društvo vpletlo motive kresne noči*, učencem so bila podeljena priznanja za izjemne dosežke, ravnateljica pa nas je spomnila na domovino in naš praznik.

Po prireditvi je vsak razred obiskal tri aktivnosti, kjer so imeli moč ustvarjati, tekmovati, sodelovati in predvsem na drugačen način preživeti iztekajoče se ure zadnjega dneva. Člani PGD Rakek: Klemen, Blaž, Taja in Jan so za učence pripravil turnir v strelastiki. Po mentorstvom Karmen in Sonje iz KD Rak Rakek – likovne sekcije  so učenci izdelovali mozaične obeske. Na štadionu so z učenci balinali Marina, Tomaž in Dane iz Balinarskega društva Tičnica. Košarkarski poligon je za učence pripravil Žiga, trener KK Cerknica. V stari telovadnici so se učenci lahko preizkusili v ping pongu pod vodstvom Darijana, Žiga in Kaje iz Ping pong kluba Rakek. Na travniku pred šolo pa je Luka učencem predstavil taborniško igro “roverček”.

Poleg zunanjih izvajalcev pa so naši učitelji pripravili še aktivnosti, kot so exploding boomerang, miselno športne igre, iskanje mavrice, metanje podkev, strateško igra, družabne igre in likovne sestavljanke.

Ob zvokih bobnov in Bernardovemu ritmu, padajočih balonih in mrzlemu sladoledu smo se poslovili od šolskega leta.

Učitelji in ostali delavci šole vam želimo brezskrbne počitnice!

GALERIJA SLIK

KRESNA NOČ, ‘MIDSOMMAR’ IN ZADNJI ŠOLSKI DAN

Mednarodno sodelovanje s Švedsko smo v tem šolskem letu izkazali tudi na zadnji šolski dan.

Med tem ko je del generacije, ki je ravno pred enim letom gostila švedske vrstnike na domovih, jeseni pa obiskala Švedsko, ravno zaključila šolanje, drugi del te skupine še ostaja na šoli. Tako smo ob koncu šolskega leta obeležili na Švedskem zelo zakoreninjeno praznovanje najdaljšega dne v letu ob poletnem sončevem obratu, ki ga imenujejo ‘Midsommar’. Ugotovili smo, kako so podobno tradicijo gojili tudi naši predniki ob kresni noči s prepričanji, legendami, poezijo in pregovori ter kresovi. V skandinavskih deželah še vedno in bolj kot pri nas cenijo čas, ko nastopi toplo poletje, ko so večeri dolgi, narava obrodi in se lahko sproščeno družijo zunaj. Dobršen del leta so namreč preživeli v turobni sivini in negostoljubnem vremenu, zato ob najdaljšem dnevu v letu pripravljajo praznovanja ob mlajih, kjer plešejo, pojejo, kaj dobrega pojejo in spijejo, predvsem pa širijo občutek hvaležnosti do blage in rodovitne narave. Tako smo tudi našo proslavo obarvali s travniškim cvetjem, v naravnem okolju, ob poletnem mlaju. Mita in Jurij Pahor iz Slovensko švedskega društva sta nam zaigrala tradicionalni švedski skladbi na leseno glasbilo ‘nikelharfo’ in violo, ob tem sta učenki Ula in Vita zaplesali okoli mlaja, nato pa so učenci 1. in 2. razreda zaplesali tudi slovenske ljudske plese. Ostali učenci in učitelji pa smo, obžarjeni s soncem, v lahkem vetrcu sprostili svoje čute in bili hvaležni – predvsem za nastopajoče počitnice.

Ob koncu prireditve smo se zadržali na zelenici, Slovensko švedsko društvo nas je pogostilo s švedskim brusničnim sokom in švedskimi začinjenimi piškoti, seveda pa ni manjkala osvežujoča voda, različni drugi piškoti in krasne češnje. Nastalo je prav lepo malo praznovanje poletja!

Urška Drobnič, koordinatorka mednarodnega sodelovanja s Švedsko