Škofijska klasična gimnazija vabi na jesenske delavnice učence 8. in 9. razreda. Delavnice so namenjene predvsem učencem, ki si želijo bolj poglobiti določeno vsebino.   Celotne delavnice, vključno s kosilom, so brezplačne. Več pa si lahko ogledate TU.

 

Ponedeljek, 28. 10.

Ta dan je na izbiro 10 različnih delavnic, ki bodo trajale približno 2 uri in pol. Vsak udeleženec ob prijavi označi, katere 4 izmed ponujenih delavnic se mu zdijo najbolj zanimive (od 1. do 4.), in na podlagi prijav in logističnih možnosti ga razporedimo tako, da se lahko ene delavnice udeleži v času do kosila in ene delavnice v času po kosilu. Pri tem se seveda trudimo, da mu omogočimo udeležbo na dveh najvišje rangiranih delavnicah.

Delavnice:

Naučiti ali ugotoviti
(FIZIKA)
Eksperimentalna metoda je osnova znanstvenega raziskovanja. Pri fiziki na Škofijski klasični gimnaziji dijaki v dveh letih vidijo približno 200 različnih poskusov, mnoge izmed njih tudi sami izvedejo. Nekateri poskusi so kratki in enostavni, nekateri precej bolj zapleteni in kompleksni. V času delavnice bodo nekaj poskusov lahko videli in izvedli tudi osnovnošolci, ki se bodo odločili za to delavnico.

Cajon – stol ali tolkalo
(GLASBA)
Bi rad igral bobne, pa nimaš prostora, ne denarja, ne glušnikov za sosede? Cajon je rešitev! Vprašali se bomo: Kaj je cajon? Kako deluje? Kje ga lahko uporabljamo? Skupaj se bomo naučili nekaj osnovnih ritmov igranja na cajon ter kako ga vključiti v glasbeno zasedbo.

Kulinarika skozi stoletja in kilometre
(GOSPODINJSTVO – KUHANJE)
Na Škofijski klasični gimnaziji se dijaki med tujimi jeziki lahko poleg angleščine učijo še francoščino, ruščino, španščino in nemščino. Vsi pa se učijo tudi latinsko in nekateri še starogrško. K vsakemu od jezikov seveda sodi tudi kultura in del kulture je gotovo kulinarika. Na delavnici bomo ustvarili jedi iz vseh omenjenih kulturnih krogov.

Od pitona do želve
(INFORMATIKA – PROGRAMIRANJE)
Pregled temeljev Pythona, enega preprostejših programskih jezikov in programiranje preprostih osnovnih operacij. Vizualna predstavitev delovanja programskega jezika preko “risanja z želvo”. (Delavnica je primerna tudi za čiste začetnike na področju programiranja.)

Čarovnije iz kemije
(KEMIJA)
Če še niste bili v preteklih letih na kemijski delavnici na ŠKG in želite preživeti nekaj uric v družbi zabavne kemije, potem je kemijska delavnica kot nalašč za vas. V resnici ne bomo čarali, ampak  izdelali nekaj uporabnega za zimske dni in izvedli nekaj atraktivnih poskusov z zelo mrzlim tekočim dušikom.

Veni, vidi, vici ali urice z jezikom Julija Cezarja
(LATINŠČINA)
Seznanili se bomo z osnovami latinščine, prebirali latinske odlomke iz Asterixa, se naučili, kako se predstavimo v latinščini, spoznali latinske pregovore, slovenske in angleške besede, ki izvirajo iz latinščine, latinske izraze za moderne izume in pojme ter se preizkusili v kvizu o poznavanju življenja v antičnem Rimu.

Če imaš rad vodenke …
(LIKOVNA UMETNOST – AKVAREL)
Akvarel je lahkotna slikarska tehnika, ki je izvajalsko zelo zahtevna. Značilnost akvarela je, da se vidi risba, barve so transparentne in delujejo vodeno. Slika se tako, da se pigmente redči z vodo, nato pa se jih nanaša na podlago. Barve se lahko prelivajo iz ene v drugo. Na delavnici bomo spoznali nekaj osnov akvarela in se poskusili v ustvarjanju.
(Za udeležbo na delavnici so potrebne akvarelke in čopiči.)

Recept za sladoled
(MATEMATIKA)
Imaš rad sladoled, se rad igraš z dominami, te zanima igranje s števili, verjameš v matematične iluzije, bi se rad naučil posameznih matematičnih spretnosti, te zanima zgodovina matematike? Pridruži se nam na matematičnem delu delavnic.

мы говорим по русски
(RUŠČINA)
Če naslova delavnice še ne znaš prebrati in ga ne razumeš, se lahko udeležiš delavnice in ob koncu ti bo to že šlo. Poleg ruske pisave se bomo naučili tudi nekaj besed in osnovnih fraz. Spoznali pa bomo tudi nekaj malega o sami Rusiji, njeni kulturi in ljudeh.

Frfotave žogice
(ŠPORT)
Za tiste, ki bi se radi med jesenskimi počitnicami tudi nekoliko razmigali, smo pripravili bolj športno obarvano delavnico. Osnovna igra, s katero se bomo ukvarjali, bo badminton. V času, ki pa je na voljo za celotno delavnico, pa si bomo ogledali še nekaj različnih manjših izzivov in zanimivosti. (Za udeležbo na delavnici je potrebna športna oprema.)

Torek, 29. 10.

Na podlagi odzivov nekdanjih udeležencev delavnic in želja profesorjev po inovacijah smo se letos odločili, da bomo drugi dan delavnic zastavili nekoliko bolj dinamično. Ta dan se bodo udeleženci v jutranjem delu razdelili v 10 skupin (lahko tudi v prijavi označite, s kom želite biti v skupini). Vsaka od skupin se bo tekom dneva soočila z desetimi različnimi krajšimi izzivi, ki jih bo ob pomoči profesorjev Škofijske klasične gimnazije in vzgojiteljev Jegličevega dijaškega doma poskušala uspešno rešiti. Izzivi bodo tudi nekoliko tekmovalno obarvani, tako da bodo ekipe med seboj tekmovale in tekmovanje sklenile ob koncu dneva s krajšim kvizom v dvorani.

Izzivi bodo med drugim vključevali:

  • naravoslovje,
  • družboslovje,
  • jezike,
  • likovno umetnost,
  • šport,
  • glasbo …