V sredo, 13. novembra 2019, je za učence 8. in 9. razreda potekal tehnični dan poklici. Na ta dan sta se učencem predstavili Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna ter Šolski center Postojna.

Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna je svoje programe predstavila z delavnico. Pri programu mizar  smo imeli možnost opazovati “vrez” sličice v les in sestaviti ptičjo hišico, pri programu gozdar in gozdarski tehnik smo se preizkusili v znanju o lubadarjih in divjem prašiču, pri programu bolničar negovalec in zdravstvena nega pa smo pogledali, ali si znamo pravilno razkužiti roke.

Za Šolski center Postojna so predstavitev pripravili  dijaki njihovih programov. Kar nekaj fantov in deklet je suvereno in zanimivo predstavilo programe gimnazija, ekonomski tehnik, strojni tehnik, avtoserviser, orodjar in tehnik računalništva.

V drugem delu pa smo se podali na predstavitve poklicev v okoliška podjetja in organizacije.

Vrtec Martina Krpana Cerknica, Enota Rakek
Učenci, ki smo šli v vrtec, smo se zabavali in izvedeli vse o delu v vrtcu. Predstavili so nam šolanje in vsakdanje delo. Tudi sami smo se ukvarjali s predšolskimi otroki. (Zoja Rea)

Cvetličarna Unikat
Vsi učenci, ki smo odšli v cvetličarno, smo spoznali malo več o rastlinah, kako jih oskrbujemo in kako prodajamo. Gospa je uro naredila zelo zanimivo. Povedala nam je vsako malenkost. (Jerneja)

Gostišče Furman
Obiskali smo Gostišče Furman in tam so nam predstavili, kako postati kuhar ali natakar. Lahko smo si ogledali kuhinjo in delo picopeka. Za konec je vsak dobil kos pice. Predstavitev je bila zanimiva. (Sanja)

DS SMITH
Bilo mi je dobro. Pričakali so nas z bonboni in sokom. Na začetku smo imeli kratko predstavitev. Po njej smo si šli ogledat delovna mesta. Najbolj zanimivo se mi je zdelo izdelovanje lekarniških škatlic, saj je bil na njih tisk za slepe. (Nikolina)

Lekarna Ljubljana, Lekarna Cerknica
Na šolo je prišla gospa Erika iz lekarne Cerknica. Predstavila nam je poklic farmacevta. Povedala nam je, kje vse se lahko zaposli farmacevt in kakšno izobrazbo za to zaposlitev potrebuješ. (Nina)

Frizerski salon Monika
Šli smo v frizerski salon Monika. Predstavljene so nam bile prednosti in slabosti frizerstva. Frizerka Monika nam je predstavila svojo pot do frizerskega salona in na koncu nekaterim učencem naredila frizuro. (Katja)

ALPOD
Na šolo je prišel Tomaž, ki nam je predstavil uspešno podjetje Alpod iz naše regije. Predstavljen je bil tudi postopek merjenja vlage v parketu in zanimiv program, s katerim lahko izbereš parket za svojo sobo, hišo. (Luka)

Eko Knap
Bila je zelo zanimiva predstavitev. Predstavljeno je bilo podjetje, ki je zanimivo. Predstavljen nam je bil tudi poklic računalničarja. (Gašper)

KONTIM – hiša številk
Na Kontimu smo izvedeli, da računovodstvo ni tako dolgočasno. Zaposleni so tam zelo prijazni in so nam ponudili piškote. Naučili smo se, da če želimo samostojno delati kot računovodja, potrebujemo vsaj pet let delovnih izkušenj. (Peter)

FOTOGRAFIJE