V juniju 2020 nam je članica društva Biodinamika Notranjska, ga. Martina Mramor, v okviru projekta Z roko v roki do kakovostne hrane pripravila presenečenje – izdelala nam je hotel za žuželke, ki smo ga postavili med gredice na šolskem vrtu. Hotel bo pomagal preživeti ogroženim žuželkam in povečal številčnost žuželk, ki pomagajo človeku pri vrtnarjenju. To so pikapolonice, samotarske čebele, tančičarice, strigalice…, naš ‘stari’ hotel za žuželke pa smo tudi ohranili.

Pod hotel za žuželke smo postavili še bivališče za ježke. ‘Hišico’ smo sestavili iz debelejših vej, vejic in suhega odkošenega materiala, ki smo ga imeli na šolskem vrtu. Kot vsako bivališče ima hišica vhod, ki je sicer precej viden, a obrnjen tako, da bo v notranjosti jež lahko ‘našel’ tudi zimski dom. Morda pa bi lahko bivališče postalo celo dom samice, ki bi na pomlad imela mlade ježke. Poleg živalske pestrosti na šolskem vrtu bi ježi pojedli tudi kakšnega izmed rdečih polžev, ki so se čezmerno namnožili. Če pa ježkov bivališče ne bi pritegnilo,  bi lahko postalo dom še eni izmed vrtnih ‘pomagačev’ – krastači.

G. Ivica Naranča iz društva Biodinamika Notranjska nam je daroval štiri sadike buč, ki so jih učenke OPB posadile na gredico v bližino novih domovanj.

Ogled fotografij