V mesecu marcu 2020 smo z društvom Biodinamika Notranjska, ki sodeluje v projektu Z roko v roki do kakovostne hrane – v okviru LAS Notranjsk, in vrtnarskim krožkom na PŠ Unec s šolskim projektom Šolski eko vrt nameravali oblikovati visoko gredo.

Epidemija koronavirusa nam je marca to preprečila. Ob koncu maja, ko so se že rahljali strogi ukrepi, sta člana Biodinamikov Notranjske: ga. Martina Mramor in g. Ivica Naranča skupaj z mentorico vrtnarskega krožka PŠ Unec oblikovala visoko gredo.

Ga. Martina Mramor je priskrbela ‘obodni’ material: palete, vijake, gradbeno folijo, mrežo. Material za zapolnitev visoke grede pa smo imeli kar na šolskem vrtu, saj je g. hišnik jeseni 2019 posekal staro in propadlo sadno drevje, izpraznili smo tudi oba kompostnika, zemljo pa smo pridobili iz prve visoke grede, ki je nastala po žledolomu februarja 2014.

Nekaj dni po uspešni postavitvi je učenka vrtnarskega krožka že posejala ajdo za zeleno gnojenje. Do jeseni se bo zemlja v visoki gredi posedla kar za nekaj decimetrov. Takrat bomo dodali zemljo in greda bo pripravljena za ‘pravo’ zasaditev, ki nam bo omogočala ‘oblikovanje kratke dobavne verige’ hrane in vsaj delno oskrbo z lokalnimi živili, kar je tudi cilj obeh projektov.

Ogled fotografij