Kot je zapisal France Bevk, je »knjiga kot luč – prebereš jo, da sveti v tebi«. Ima torej skoraj čarobno moč, če ji to dovolimo, in verjetno se strinjate, da je branje ena najpomembnejših stvari, ki jih morate obvladati, če želite postati vse, kar si želite. Z branjem se razvijajo vaši možgani. Branje vam pomaga biti boljši v šoli. Branje vam ponuja okno v svet. In najpomembnejše: zaradi branja ne boste postali le boljši učenci, ampak tudi boljši ljudje, kajti branje povezuje, tke medsebojne vezi, krepi odnos do sočloveka.

Zato naj se vaši koraki v tem šolskem letu še večkrat usmerijo proti knjižnim policam in pokukajte v čudovite svetove, ki nestrpno čakajo, da jih odkrijete – v knjižnici, doma, pri prijateljih … Postanite radovedni detektivi, raziskovalci oddaljenih galaksij, geniji v dolgih ali kratkih hlačah, vitezi okrogle mize, princi ali princese čudežne dežele in neustrašni bojevniki zgodovinskih bitk.

Dragi starši, tu imate pomembno vlogo tudi vi. Kljub vsem obveznostim in hitremu tempu življenja si vzemite čas za svoje otroke in skupaj berite – vsebine, ki so vam ljube, na prostoru, kjer se počutite najbolj povezani. Verjemite, otroci bodo uživali in vam bodo hvaležni za skupne trenutke v družbi branja.

Ker se na OŠ “Jožeta Krajca” Rakek zavedamo pomembnosti branja že od malih nog, se je naša šola tudi v letošnjem šolskem letu pridružila vseslovenskemu projektu Nacionalni mesec skupnega branja 2020. Poleg vseh aktivnosti na šoli, ki so namenjene branju in potekajo skozi celo šolsko leto, smo tako izvedli dan skupnega branja – BRANJE KOT NAVDIH. Danes, 2. 10. 2020, so v vseh razredih 1. šolsko uro učitelji in gospa ravnateljica brali svoje najljubše zgodbe, pesmi, ki so jih na tak ali drugačen način navdušile oz. navdahnile. Dejavnost so izvedli tudi v posameznih oddelkih podaljšanega bivanja. Po odzivih sodeč, je bilo zanimivo in verjamem, da je vsak dobil navdih, kaj bi lahko prebrali doma. Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov.

Naj zaključim z besedami slavnega Walta Disneya: “V knjigah je zbran večji zaklad, kot v piratski votlini na Otoku zakladov.”  Zato berimo. Uživajmo v branju. Pogovarjajmo se o prebranem. Sposojajmo si, kupujmo in darujmo knjige. Vse leto.
Za dodatno spodbudo pa si oglejte še kratek filmček, ki je na dnu strani na tej povezavi.

Bralni pozdrav,
Silvestra Kotar

Utrinki z današnjega dne …

Na podružnični šoli na Uncu so v 1. b in 2. b brali Zverjasca, ker je to ena ljubših slikanic učiteljice Nine Granfola. Sledil je razgovor, nato pa so učenci ustvarjali (risali) svojo pošast, s katero bi pregnali živali, ki bi jih želele pojesti (tako kot malo misko iz pravljice). Naslednjo uro so si še ogledali risanko Zverjasec.

   

 

V 3. b so prebrali najljubšo pravljico iz otroških dni učiteljice Monike Derenčin – Moj dežnik je lahko balon. Nato so se učenci še sami podali na polet z dežnikom in nastale so prave umetnine. Učenci so uživali in  že predlagali, da v ponedeljek prinesejo svoje najljubše knjige.

 

Učenci 3. a z učiteljico Brigito Modic že nekaj časa vsak dan berejo po eno zgodbico o Petru Nosu. Tokrat so spoznali zgodbico z naslovom Plašč za sedem.  Po analizi so odlomek še dramatizirali.

 

Učenci 5. a so z učiteljico prebrali pesem Toneta Pavčka: Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca, ki je ena najljubših pesmi učiteljice Marine Klačinski. O pesmi so se pogovorili, potem pa so učenci razmislili o tem, kaj je za njih konec. Premišljevali so o tem, kaj je njihov cilj, kaj bi radi postali, ko bodo veliki in katero pot bodo prehodili zopet in znova, da jim bo to uspelo. Svoje cilje so ilustrirali in jih predstavili sošolcem.

       

 

Gospa ravnateljica mag. Anita Knez je brala z učenci 8. a, ki so branje združili s petjem.

 

Učenci 7. a so brali z učiteljico Tjašo Prudič, v 6. a pa je učiteljica Silvestra Kotar prebrala svojo avtorsko pravljico in so učenci zapisali svoje vtise ter iskali pravljične elemente.

   

 

Učenci 7. b so brali z učiteljico Ireno Peteh Kranjc, in sicer jim je iz knjige Ti povem zgodbo? (Jorge Bucay) prebrala dve zgodbi, ki vlivata pogum, da ne nehamo poskušati in se ne vdamo ter vabita k razmišljanju o vztrajnosti. Nekaj učencev je zapisalo svoj vtis.

 

V 1., 2. in 3. r. OPB na PŠ “Rudolfa Maistra” Unec so brali knjigo dobitnice nagrade Astrid Lindgren belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther: Škrt škrt kra čof! Po prebranem so se pogovorili o dogajanju v zgodbi (kratka analiza), nato pa so učenci risali po navodilu: Kaj bi ti nekomu svetoval, ki ga je ponoči strah, da bi ta lahko mirno zaspal. Nariši.