Sliva na šolskem vrtu PŠ Unec je letos bogato obrodila.

V začetku septembra so učenci PŠ Unec pri dopoldanski malici zaužili slive, ki sta jih obrali kuharica in učiteljica OPB na PŠ Unec. Na najvišjih in s tal nedosegljivih vejah pa so bili najlepši sadeži, ki bi jih bilo škoda pustiti ‘samo’ pticam, osam in čebelam. Povprašali smo pristojne na matični šoli in vodja prehrane ter učiteljica gospodinjstva se je ponudbi sadja z veseljem odzvala. Tako je stekla akcija; učiteljica OPB je najprej pograbila odpadlo sadje izpod drevesa, hišnik je namestil podloge za zaščito, lestev in ostale pripomočke, nato pa je drevo otresel. Učiteljica OPB je sadeže previdno pobrala v dve posodi; v prvo cele in zdrave, v drugo posodo pa nagnite ali kako drugače poškodovane sadeže. Zdrave slive je hišnik odpeljal na matično šolo, kjer so učenci 6. r. pri uri gospodinjstva sadeže pripravili na nadaljnjo obdelavo. Marmelado sta skuhala kuhar Vid in kuharska pomočnica Marjana.

Nekaj marmelade so učenci že zaužili pri dopoldanski malici (slivova skutna pena), nekaj pa jo še bodo, saj izdelka ne bodo mogli ponuditi v izmenjavo za prostovoljne prispevke v dobrodelni akciji Rdečega križa Slovenije ‘Drobtinica’. Ta je letos zaradi hitrega poslabšanja epidemiološke slike covid-19 in varnostnih ukrepov države odpovedana.

Kozarec marmelade iz sliv s šolskega vrta PŠ Unec je tudi del sklopa gostujoče razstave Notranjskega muzeja Kdor seje, ta žanje: šolski vrtovi na Notranjskem in razstave šolskega vrta Unec.

Ogled