V petek, 16. oktobra, je svetovni dan hrane, ki ga pod okriljem Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo obeležujemo že 41. leto. Ob izkušnji srečanja z novo epidemijo covid-19 imamo letos dodatno priložnost, da se spomnimo in prepričamo o neizmerni vrednosti hrane, pridelane in predelane na lastnem vrtu.

Letošnja tema svetovnega dne hrane se glasi: »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« Poudarjena je pomembna vloga slovenskega kmeta in vseh  zaposlenih v živilskopredelovalni industriji, ki nam omogočajo, da dobimo na mizo zdravo, varno, domačo hrano.

Za vsakega izmed nas je koristno in tudi zdravo, da sami pridelamo hrano, jo po potrebi predelamo, pripravimo in na kulturen način v domačem družinskem okolju zaužijemo. To bo za nas vse  v prihodnosti ena od možnosti,  ki nam  bo omogočala ohraniti svoje zdravje v dobri psihofizični kondiciji in ohraniti ravnovesje v naravi.

Misel za konec: Dieta se prične v trgovini.

Marija Opeka- vodja šolske prehrane