Ta veseli dan kulture praznujemo 3. decembra, na dan, ko se je rodil naš veliki pesnik France Prešeren. Letos Ta veseli dan kulture praznujemo že dvajseto leto zapored. To je dan, ko slovenske kulturne ustanove odpirajo svoja vrata, a tokrat zaradi posebnih razmer nekoliko drugače – virtualno.

Tako se bodo na spletnih straneh muzejev, galerij, gledališč in drugih zavodov zvrstile brezplačne razstave, vodenja, delavnice, predstave … Oglejte si program in se udeležite katerega izmed več kot 300 dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Dogodki s podrobni opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike.

Ob letošnji 220. letnici Prešernovega rojstva pa lahko na povezavi s klikom na video dnevnik vstopite v pesnikovo rojstno hišo v Vrbi, ki je ena najbolj obiskanih domačij slovenskih kulturnikov na Poti kulturne dediščine.

Vljudno vabljeni!

Seveda pa nam tudi v tem času »oddaljene bližine« še vedno ostaja branje – pristen stik s knjigo, ki rešuje naš dolgčas in krepi osebno kulturo. Avtor Miha Kovač nam v svojem priročniku Berem, da se poberem (nominiran za knjigo leta 2020, nagrada knjižnega sejma) odgovori na vprašanja, ki si jih marsikdo zastavlja: Ali ima branje knjig v dobi digitalnih medijev sploh še smisel? Zakaj bi se prebijali čez obsežne romane, ko pa si lahko ogledamo serijo, pobrskamo po spletu ali preprosto čas preživljamo kako drugače?  Ponudi nam deset razlogov za branje, ki dokazujejo, da ima branje knjig številne pozitivne stranske učinke:  Z branjem knjig si širimo in poglabljamo besedišče, ostrimo sposobnost mišljenja na vseh področjih, krepimo zmožnost razumevanja in se urimo v empatiji – vse to pa so temelji za razmišljanje z lastno glavo, ne nazadnje pa tudi za uspeh in srečo.

 

Vir: Miha Kovač – Berem, da se poberem