Med 29. in 31. marcem se je nekaj učiteljev naše šole udeležilo mednarodne konference Inclusive learning with high expectations v sklopu istoimenskega projekta Erasmus+ na temo inkluzije. Prispevke na konferenci so pripravile vse sodelujoče šole – Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna, redna osnovna šola Norrtälje Grindskolan in šola s prilagojenim programom Norrtälje Grundsärskola ter naša šola.

Seznanili smo se s šolskim sistemom na Švedskem in predstavili našega, pri tem pa smo se osredotočili na usmerjanje otrok s posebnimi potrebami in izvajanje programov zanje. Ugotovili smo, da imamo pri nas zelo sistematičen in pregleden sistem ter učencem s posebnimi potrebami uspešno nudimo potrebno podporo, na Švedskem pa imajo več kadrovskih in materialnih možnosti za izvajanje pomoči učencem z različnimi primanjkljaji.

Osrednji del konference je bil namenjen izmenjavi dobrih praks. Drug drugemu smo predali znanje pomembnih prijemov in metod dela z učenci, tako tistimi, ki morajo s specialnimi metodami nadomeščati primanjkljaje, kot vsemi ostalimi za razvijanje različnih funkcij. Preverili smo, kako uspešno poteka učenje v sproščenem in varnem okolju in kako pomembna je pri učenju igra, skozi katero lahko vzpodbujamo in razvijamo pomembne miselne procese, pa tudi telesni odziv.

Ob zaključku konference smo udeleženci z zanosom prepoznali vrednost izmenjave izkušenj in mnenj.

Ob tem pa se že pripravljamo na virtualno izmenjavo učencev, ki bo še bolj pestra, zanimiva in praktična.

Video utrinki s spletne konference med 29. in 31. marcem 2021.

In še nekaj vtisov s prvega dela konference, ki je bil 5. februarja 2021.