Pri zasaditvi ognjiča (Calendula officinalis) so 10. 5. 2021 sodelovali učenci podaljšanega bivanja tretjega razreda in učenci vrtnarskega krožka. Najprej so učenci gredico pograbili, nato pa so posadili ognjič v okviru projekta ŠOLSKI EKOVRT. Učenci so ognjič tudi bogato zalili in tako preprečili kopanje mačk po zemlji, prav tako so populili deteljo v gredici pri jagodah v sodelovanju s projektom LAS – Z roko v roki do kakovostne prehrane. Šoli je jagode darovala gospa Borka Milijković. Jagode so predhodno, na naravoslovni oziroma tehnični dan zasaditve Asimine, učenci pokrili z iglicami bele jelke. To so storili zato, da bo zemlja bolj kisla ter tudi zato, da se jagode zaščiti pred nizkimi pomladnimi temperaturami. V pričakovanju treh ledenih mož so učenci jagode po pletju nazaj zaščitili z iglicami. Pri jagodah so učenci le še odstranili suhe liste in jih odnesli na kompost.

V mesecu maju (11. 5. 2021) so učenci podružnične šole »Rudolfa Maistra« Unec izpraznili gredico, iz nje so odvzeli sadike sirijskih hibiskusov (Hibiscus syriacus »Red Heart«) in jih prinesli do učilnice na vrtu, zložili so jih v platoje. Sejančke sirijskih hibiskusov so učenci vrtnarskega krožka posadili v cvetlične lončke v začetku šolskega leta z mentorico krožka, gospo Marto Čuk. Sam namen posaditve sejančkov pa je bila podaritev sadik učencem, krajanom, mimoidočim in zaposlenim na šoli. Pri premiku sadik in pripravi za akcijo darovanja sirijskega hibiskusa so sodelovali učenci PŠ Unec (učenci podaljšanega bivanja prvega razreda in učenci vrtnarskega krožka). Učenci so našteli okrog 100 sadik sirijskega hibiskusa.

Učenci so posadili sončnična semena in hoste v okviru sodelovanja s projektom ŠPAJZA 2, prav tako pa so opleli potke. Zasaditev je potekala v gredici s suhim vodnim motivom. Hoste je šoli darovala gospa Borka Milijković, vzgojila pa jih je z neizmerno ljubeznijo gospa Marta Čuk.

Ob svetovnem dnevu čebel, 20. 5. 2021, je bil narejen plakat. Na ta dan je na podružnični šoli potekala akcija podarjanja sadik sirijskega hibiskusa. Z akcijo želijo učenci kot tudi šola aktivno prispevati svoj delček k ozelenitvi naših vrtov in planeta.

Učenci so na svetovni dan čebel v času podaljšanega bivanja na šolskem vrtu s kredo risali čebele, z motivom čebel pa so ustvarjali tudi pri pouku likovne umetnosti.

Učenci so burili domišljijo in zanimanje za vrt v času podaljšanega bivanja, kjer so aktivno pomagali pri pripravi gredice z dišečim vratičem, ki diši po žvečilnem gumiju Spearmint. Učenci so gredico opleli, pomagali s prekopavanjem in jo dobro očistili. Pri vsem delu pa so pazili na rastlino z imenom srebrna melisa. Učenci so pri pletju spoznali, da imajo rastline različne vonje, nato pa so samoiniciativno iskali rastline, ki jim lepo dišijo ter se pri njihovem imenovanju pozanimali pri gospe Katji Tekavec, ki je učence vseskozi navduševala nad vrtom, jim pomagala in jih bodrila.

Gredica pri jagodah se je prekrila z zastirko (slamo), učenci pa so pomagali pri dodajanju žaganja v senčni gredici, s tem so ustvarili zastirko ter omogočili rastlinam zadostno količino vlage. Žaganje je darovala gospa Tonka Šlajnar.

M. Hribar