V torek, 12. 10. 2021, bomo z učenci obeh 9. razredov izvedli kulturni dan Začetki slovenske književnosti na Dolenjskem in Krka.

Učenci/-ke pridejo v šolo ob 7.30 (zbor pred 1. triado), dežurni se bodo odpravili po malico, nato se posedemo v avtobus in ob 7.45 odidemo na pot.

Odpeljali se bomo v smeri Velikih Lašč do Trubarjeve domačije na Rašici, kjer se je rodil začetnik slovenske književnosti, avtor prve slovenske knjige in protestantski duhovnik Primož Trubar. Naslednja postaja bo ogled Krške jame z izvirom reke Krke. Nato bomo pot nadaljevali do vasi Muljava. Tam si bomo ogledali rojstno hišo, slovenskega pisatelja in časnikarja, Josipa Jurčiča in celoten muzej na prostem, ki obsega še čebelnjak s panjskimi poslikavami, kaščo, sušilnico za lan in Krjavljevo kočo ob neposredni bližini naravnega amfiteatra, kjer se vsako poletje izvajajo gledališke predstavitve Jurčičevih del.

Predvidoma bomo nazaj med 14.00 in 14.30 (odvisno od gostote prometa). Kosilo za ta dan bo odpovedano.

Učenci naj bodo primerno oblečeni in obuti. S seboj naj imajo beležko, svinčnik, podloge za učni list in SVOJO posodo za malico ter stekleničko za pijačo. Lahko tudi še kakšen manjši prigrizek.

Strošek prevoza in vstopnin bo prištet ostalim mesečnim stroškom (prehrana).