Med poučevanjem sem opazila, da učenec nekaj riše, ker kljub spodbudi ni sledil oz. si naredil zapis v zvezku, sem mu narisano vzela. Doma sem narisano podrobneje pogledala in ugotovila, da gre za »junaka« serije Squid Game, predvajane na portalu Netflix, ki je obnorela svet, izzivi iz serije so preplavili TikTok, YouTube pa je poln izsekov iz serije.

Verjamem, da o seriji niste slišali, otroci pa imajo do nje dostop, zato naj vam na kratko orišemo, kaj pravijo o njej. Gre za južnokorejsko dramo o tekmovalcih, ki so globoko v dolgovih in igrajo različne otroške igre, da bi osvojili denar. Če izgubijo, jih ubijejo – in v seriji so eksplicitno prikazane krvave scene in nasilje. Narisan »junak« je tisti, ki ubija. Serija je polna nasilnih prizorov, like sistematično mučijo in ubijajo zaradi sadističnega užitka vodje igre, odrasli imajo spolne odnose in čutijo se grožnje v zvezi s spolnim nasiljem, ženske grabijo za lase in jih tepejo.

Serija ima na Netflixu oznako TV-MA, kar pomeni, da je primerna le za zrele gledalce.

Radi bi vas spomnili, da je svetovni splet poln vsebine, ki ni primerna za otroke, klik stran so oddaljeni prizori nasilja, neprimernih besed, grobe in nerealne spolnosti. Prezgodnja izpostavljenost neprimernim vsebinam ima lahko velik vpliv na otrokov način razmišljanja, stališča in vedenje, hujši prizori pa lahko močno vplivajo na njegovo duševnost.

Tako pri izboru iger kot spletnih in video vsebin je pomembno, da otrokom pomagate izbrati starosti in posamezniku primerne igre in vsebine, se z njimi predhodno seznanite, pri tem pa lahko sledite oznakam primernosti. Za videoigre so uveljavljene PEGI oznake (https://safe.si/nasveti/igranje-iger-in-virtualni-svetovi/oznake-primernosti-iger) za video vsebine pa v Sloveniji velja Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki določa čas, ko se smejo predvajati vsebine neprimerne za otroke, hkrati pa so te vsebine opremljene z oznakami do 12 let, do 15 let, do 18 let ter priporočilo ogleda ob vodstvu staršev.

Z upoštevanjem starostnih opozoril zaščitimo otroke pred vsebinami, ki niso primerne za njihovo starost.