Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Uradno ime zanj je Rojstvo Našega Gospoda Jezusa Kristusa. Praznik označuje konec adventa in začenja božični čas. Začne se 24. decembra. V večini pravoslavnih Cerkva božič praznujejo s 6. na 7. januar zaradi uporabe julijanskega koledarja. V številnih državah je božič državni praznik ali dela prost dan.  Praznujejo ga tudi mnogi nekristjani in neverni, predvsem kot družinski praznik in del novoletnih počitnic.

Pred božičem, številne družine postavijo božično jelko ter jo skupaj okrasijo z lučkami in okraski. Navadno dajo na vrh drevesca tudi zvezdo. Verniki postavijo tudi jaslice. V noči iz 24. na 25. december »Božiček« pod drevescem pusti darila za celo družino. A le če so bili tisto leto pridni. Zjutraj jih nato odpiramo skupaj s celo družino. Navadno obiščemo tudi stare starše ali prijatelje. Imamo skupno, malce bolj obilno kosilo.

Kmalu za božičem sledi novo leto. 31. december imenujemo silvestrovo. Veliko družin tistega večera ne gre spat, saj čakajo na polnoč. Ob polnoči ljudje začnejo spuščati ognjemete in petarde (večina že pred polnočjo, vendar je ognjemetov ob polnoči navadno največ), malo preden ura odbije polnoč začnemo odštevati. Ko je točno polnoč, vsi zavpijemo in si voščimo srečno novo leto. 1. in 2. januar sta dela prosta dneva.

Letos so vsi decembrski prazniki na vikend. To pa ne pomeni, da se jih ne vselimo!

Živa Petkovšek, Zala Perko