Ko je že kazalo, da zaradi korone tokrat izmenjava s Švedsko ne bo izvedena v živo, in ko se je projekt uradno že zaključil, se je le pokazala možnost, nekaj sredstev in veliko volje, in kaže, da se četrta generacija izmenjave na Švedsko in obratno vendarle bo zgodila, in to še pred koncem tega šolskega leta.

K sodelovanju smo povabili učence, ki so aktivneje sodelovali v projektu mednarodnega sodelovanja Erasmus+: Inclusive learning with high expectations v času uradnega trajanja projekta (2019-2021) in ostale devetošolce. Zavedali smo se, da je odprava takole na hitro ob vseh obveznostih pred koncem osnovnega šolanja kar pogumno dejanje. 16 učencev je pokazalo zanimanje in izrazilo tudi svoje videnje, zakaj želijo na izmenjavo in kaj bodo s tem pridobili. Veseli nas, da kljub omejenim sredstvom vsem tem lahko omogočimo to potovanje in izkušnjo, ko nas bodo obiskali švedski vrstniki.

Tako se sedaj skupini učencev pri nas in na Švedskem spoznavata, da bi med izmenjavo uspešno sodelovali med sabo. Predstavili smo se pisno in s slikami, ustno se bomo v video srečanju, kjer bomo drug drugemu predstavili tudi del naše države in kulture ter navad.

Na pot na Švedsko se odpravljamo 17. maja, vračamo pa se 21. maja. Veselimo se programa, ki ga na Švedskem pripravljajo za nas.

Švedski vrstniki nas bodo na Rakeku obiskali 29. maja in do 2. junija spoznavali življenje na naši šoli, naše glavno mesto in Obalo, se ob tem veliko družili, kaj dobrega jedli in bili športno aktivni.

Vznemirjenje narašča, motivacija je zelo visoka. Zvezde so trenutno na naši strani.