Po nedavni izmenjavi šestnajst učencev devetega razreda na Švedskem nas je to nedeljo, 29. 5. 2022, obiskalo trinajst švedskih učencev.

V ponedeljek smo jih najprej lepo uradno sprejeli s kratkim programom, dobrodošlico sta jim izrekla tudi naša ravnateljica in župan občine Cerknica, gospod Marko Rupar, ki jih je tudi obdaril. Dopoldne so se priključili devetima razredoma pri pouku, kjer so se spoznavali in skupaj reševali probleme. Po kosilu smo se kljub slabemu vremenu odpravili na pohod v Rakov Škocjan. Da bi pot ne bila prenaporna, smo jo popestrili s socialnimi igrami. Zvečer so se učenci ob igranju košarke in drugih iger zabavali na skupnem pikniku ter ob tem okušali raznolike jedi, ki so jih pripravile družine naših učencev, ki sodelujejo pri izmenjavi, starši in učitelji pa smo prijetno poklepetali in skozi pripovedi gostov še na drug način spoznavali Švedsko.

Naslednji dan smo skupaj preživeli v Ljubljani – sprehodili smo se skozi Tivoli, nato pa smo imeli voden ogled mesta s čisto posebnim vodičem – očetom naše učenke. Povzpeli smo se tudi na grad in se naužili razgledov. Slovensko-švedsko društvo je poskrbelo za okrepčilo, ob 25-letnici njihovega delovanja pa smo si lahko ogledali tudi razstavo o delovanju švedske družine Tönnes na Slovenskem – presenečeni smo bili, koliko znanih stavb so zgradili, pa doslej še nismo slišali zanje. Med prostim časom smo izbirali spominke in se hladili s sladoledom, saj nas je sonce ne le nagradilo za pogum prejšnjega dne, ampak kar pošteno grelo.

Sreda se je začela z razgibanimi dejavnostmi v šoli, nato pa smo spoznavali Koper ter se popoldne kopali, sončili in igrali na plaži – slano Jadransko morje je za švedske učence ravno tako drugačna izkušnja, kot je za nas kopanje v baltskem morju.

Četrtek je bil že dan za slovo. Po dinamični evalvaciji smo si izrekli zahvale za pestre dni in občutke, ki so jih zaznamovali ter si pomahali v slovo.

Upamo, da bo nekaj vezi ostalo, vemo pa, da bodo ostali spomini in izkušnje. In to je veliko!

Nekaj fotografij si lahko ogledate na povezavi.