»Za mir bom govoril, ljubezen, svobodo.« (K. D. – Kajuh)

V petek, 10. 3. 2023, smo v športni dvorani obeležili praznik KS Rakek. Prireditev je bila priložnost ne samo da se spomnimo dogodkov v letu 1942, ko so Rakovčani pogumno stopili na negotovo pot boja za svobodo, ampak tudi možnost, da pokažemo, da je njihov klic po miru in sožitju uslišan.

Rdečo nit proslave so tkali verzi Karla Destovnika – Kajuha, s čimer smo se poklonili tudi njemu, ki se je s svojimi pesmimi dotikal premnogim nedosegljive prihodnosti. Njegovi verzi, ki so bili položeni v usta današnjih mladih, so glas tistih, ki so v prelomnih časih polni idealov sanjali boljši jutri. Danes imamo ta »jutri«, MORAMO ga imeti, tudi za njih! Celotna prireditev je torej slavila vrednote, ki so opogumljale v težkih trenutkih zgodovine: svobodo, mir, ljubezen. So brezčasne in zato neuničljive. Naj klic iz nekoč v danes nikoli ne utihne – v opomin ter spomin.

Nastopili so Godba Cerknica, učenci recitatorji in otroški ter mladinski pevski zbor Osnovne šole »Jožeta Krajca« Rakek, Komorni zbor Fran Gerbič, Vokalna skupina Cluster, Folklorna skupina Kulturnega društva (KD) Rak Rakek, Mešani pevski zbor KD Rak Rakek, telovadke Športnega društva Špička in voditeljica Maja Malc. Prisotne sta nagovorila tudi župan Občine Cerknica Marko Rupar in predsednik krajevne skupnosti Rakek Milan Ivančič, slavnostni govornik pa je bil dr. Damijan Guštin, zgodovinar, raziskovalec slovenske vojaške zgodovine. Hvala vsem, ki ste dodali svoj del in tako na najlepši možen način dokazali, da je to praznik širše skupnosti.

Utrinke prireditve si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.cerknica.si/objava/741178

Silvestra Kotar