16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization).

Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva prehrane.

Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« / »Water is life, water is food. Leave no one behind.« 

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen vode za življenje in hrano ter prehranjevanje.

Voda je za življenje bistvenega pomena, saj je vključena v številne procese v našem telesu in opravlja različne funkcije, zato brez vode ni življenja.

VODA – PRAVA  IZBIRA.

V razvitejših predelih sveta pogosto dojemamo razpoložljivost in dostopnost vode kot nekaj samoumevnega. Pa temu ni tako. Pospešena rast prebivalstva, urbanizacija, hiter ekonomski razvoj in podnebne spremembe močno vplivajo na razpoložljivost in neoporečnost vodnih virov.

V zadnjem stoletju se je v svetu razpoložljiva količina pitne vode na osebo zmanjšala za 20 %. Danes živi v območjih s pomanjkanjem pitne vode 4 milijarde ljudi.

Na ta dan bodimo še posebej pozorni na to, da je voda naša dragocena dobrina in zato začnimo ceniti vodo kot pravo izbiro za nas in poskrbimo, da bo ta možnost ostala še naprej.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=dqImrjUaUAk