1. novembra 2023 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan zajtrka se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!« Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Na ta dan bomo učencem postregli tradicionalna lokalna živila, kot so med (domači čebelarji), maslo, biomleko, črni kruh in ekojabolka.Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine ali celo na tisoče kilometrov. To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v osnovnih šolah in vrtcih.

    Pozivamo vas, da v tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane uvrstite tudi tradicionalne slovenske jedi v domače jedilnike.

    Pobudniki tedna slovenske hrane so z namenom povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika pripravili publikacijo “Recepti z okusi Slovenije”, ki vam je na razpolago na spodnji povezavi.

    Publikacija – Recepti z okusi Slovenije

    Vodja prehrane: Marija Opeka