»Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!«

To so besede Rudolfa Maistra Vojanova, preden je 23. 11. 1918 s prostovoljci zasedel Maribor in Spodnjo Štajersko ter ju postavil v slovenski politični prostor, takrat Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Ustanovil je prvo slovensko narodno vojsko, z njo pa razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. S tem dogodkom je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške. Zato Slovenci na ta dan od leta 2005 praznujemo državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Rudolf Maister je bil pesnik, vojak, borec za severno mejo, domoljub, ki je znal in upal ne samo razmišljati, ampak tudi ukrepati državotvorno, kot državnik in strateg obenem. Zagotovo je eden največjih Slovencev vseh časov. Brez njegovega junaškega dejanja, bi se zgodovina pisala povsem drugače in pomen Slovencev bi bil bistveno zmanjšan. S ponosom se torej spominjajmo njegovih dejanj, ne nazadnje pa je bil tudi del naše lokalne zgodovine na Uncu.

Vabimo, da si ogledate še kratek posnetek.