Ali ste se kdaj vprašali, kdo vse je bil Rudolf Maister?

Verjetno je premalo, če rečemo, da je bil pogumen in odločen mož, borec za slovensko severno mejo, ponosen Slovenec, tenkočuten pesnik, ljubitelj slovenske besede, človek s posebno karizmo. Bil je mnogo več. Kjer je živel ali deloval, je pustil neizbrisen pečat. Krajani Unca so resnično ponosni, da je ravno tu, v osrčju prelepe Notranjske, preživljal številne trenutke, v njih iskal navdih za svoja dela ali zgolj odmik za izostritev svojih misli. Kako veliko jim pomeni, dokazuje dejstvo, da je unška šola od leta 2001 poimenovana PŠ Rudolfa Maistra Unec. Na naši šoli z veliko mero odgovornosti na mlade ne prenašamo samo znanje, ampak skušamo vzgojiti tudi kritičnega, odgovornega in razmišljujočega posameznika, ki je tesno povezan z zgodovino, kulturo ter naravo svojega domačega kraja in domovine. Verjamem, da so to vrednote, ki so bile tako zelo ljube tudi Maistru.

V oziru tega smo v četrtek, 23. 11. 2023,  na državni prireditvi ob dnevu Rudolfa Maistra v Kamniku z veseljem in ponosom sprejeli spominsko priznanje, ki pa je hkrati zaveza, da bomo tudi v prihodnje ohranjali spomin, sporočilnost in veličino našega generala.

Hvala predlagatelju, Notranjskemu domoljubnemu društvu general Maister Unec, s katerim nam je v veliko zadovoljstvo sodelovati in tkati skupne zgodbe. Ena takšnih se je spletla tudi danes dopoldne, ko smo skupaj pripravili krajši kulturni program ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra. Prepričani smo, da bi nam ta veliki mož danes rekel, kako je sreča biti dedič lepe slovenske narave, tega zelenega raja, da je sreča govoriti mili slovenski jezik in sreča je imeti možnost, da živimo v miru.

Nedvomno je šola prostor, kjer lahko in tudi moramo to neprecenljivo dediščino predajati mladim, da bodo razumeli, živeli in nadaljevali Maistrovo vizijo, ki jo čutimo iz njegovih verzov: »Naša pomlad gre iz tal, // bistra ko burja, močna ko val: // v naša domovja se je zagnala, // tmo’ razklala, sonce skovala …« Danes uživamo toploto tega sonca, a ne pozabimo, kdo vse ga je koval.

Avtorici: Silvestra Kotar, Neža Zakrajšek