V sredo, 12. 6. 2024, smo se s šestošolci odpravili na ekskurzijo po Krasu. Po deževnem jutru nas je na poti proti Primorski razveselilo sonce in nas spremljalo vse do povratka. 

Obiskali smo kobilarno Lipica, največjo in najstarejšo kobilarno na svetu, zibelko lipicancev. Vodnica nas je popeljala po posestvu in hlevih, nam osvetlila zgodovino kobilarne ter posebnosti lipicanca. Največ navdušenja med učenci je požel izpust konjev na pašnike.  

Kratek postanek v kraški vasici Lokev na Krasu smo izkoristili za ogled središča vasi in ob tem spoznali posebnosti kraških naselij. Na poti smo opazovali kulturno krajino in se pogovarjali o izzivih, na katere so se morali kraševci prilagoditi. 

Obiskali smo tudi Škocjanske jame, ki zavzemajo posebno mesto med jamami, tako v Sloveniji kot po svetu, in so že od leta 1986 uvrščene na seznam svetovne dediščine UNESCO. Pot nas je vodila skozi Tiho in Šumečo jamo ter skozi največji podzemni kanjon v Evropi, ki ga je ustvarila reka Reka. Enormne dimenzije kanjona, bučanje Reke in prečkanje znamenitega Cerkvenikovega mostu nad rečno strugo prav nikogar niso pustile ravnodušnega. 

Z vami delimo nekaj utrinkov. 

Zapisala: Mirjam Hribernik Benčina