Teden slovenske hrane, ki ga je razglasila vlada RS, bomo od 11. do 17. novembra 2024 obeleževali prvič. V tednu, ko obeležujemo Teden slovenske hrane, smo uvrstili tudi tradicionalne slovenske jedi v šolski jedilnik. Teden slovenske hrane ima namen povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika.

Prav tako bo v petek, 15. novembra 2024, tudi letos potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.

Glavni namen projekta je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden od ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob ter lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Ta dan je za učence in učenke in vse nas poseben praznik in ga tudi letos sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko, ekološko in slovenskega porekla. Cilj tega dneva je namreč tudi to, da pogosteje posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in predelovalce. 

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bomo na naši šoli izvedli v petek, 15. 11. 2024, prvo šolsko uro. 

Marija Opeka- vodja šolske prehrane

 

Orodna vrstica za dostopnost