V 3. razredu učenci navadno že komaj čakajo, da pričnemo z učenjem poštevanke. Zelo pomembno je, da znanje osvojimo in dobro utrdimo. Zato smo razmišljali, kako lahko povežemo zelišča in poštevanko tako, da se bomo ob učenju poštevanke zabavali in obenem spoznavali zelišča.

Po dolgem razmišljanju smo prišli do dveh zamisli in naredili dve didaktični igri:

  • DOMINO POŠTEVANKO Z ZELIŠČI in
  • ZELIŠČNE SESTAVLJANKE POŠTEVANKE.

Pri izdelavi domin nam je pomagal učitelj tehnike, ki nam je izrezal lesene ploščice dimenzije 8 x 4 cm. Vsaki domini smo najprej pobrusili robove, nato pa jo razdelili na dve polovici. V prvo polovico smo napisali račun poštevanke, v drugo polovico pa narisali zelišče in napisali rezultat računa na predhodni domini. Za vsako poštevanko smo izdelali komplet domin s sličico določenega zelišča.

Pri izdelavi sestavljank smo si najprej pomagali z najrazličnejšo literaturo o zeliščih. Spoznavali smo zelišča, njihove zdravilne učinkovine, sestavne dele, barve cvetov in imena zelišč. Vsak učenec si je izbral določeno zelišče ter ga naslikal na tršo lepenko A4 format. Lepenko smo nato razrezali na 10 enakih delov, na hrbtno stran napisali račun poštevanke, na drugo prazno lepenko pa narisali mrežo z napisanimi rezultati. Učenec prebere račun, ga izračuna ter postavi delček sestavljanke na ustrezno mesto v mreži. Sestavi sliko zelišča, spozna njegovo ime, ob tem pa še utrdi in ponovi poštevanko določenega števila. In kar je najpomembnejše – SE ZABAVA!

Kako smo se zabavali ob ustvarjanju in igranju, si lahko pogledate TUKAJ.