»Nekoč je živel zmaj, ki je mestu grozil z ognjem in uničenjem. Da bi ohranil mesto in mir, se je kralj z zmajem dogovoril, da mu bodo vsak dan žrtvovali novo dekle. Nato pa je prišel dan, ko bi mu morali žrtvovati kraljično. K sreči je prav tisti dan prišel v mesto pogumen vitez Jurij, ubil je zmaja in rešil kraljično ter mesto pred uničenjem. Iz krvi ubitega zmaja je zrasla čudovita rdeča vrtnica, ki jo je vitez poklonil kraljični v znamenje ljubezni.«

Tako pravi katalonska legenda, s katero je zaživela tradicija, da si na 23. april, ko goduje  sv. Jurij, podarjajo knjige in vrtnice. Fant svojemu dekletu podari vrtnico, ki je simbol ljubezni, dekle pa njemu knjigo, ki simbolizira kulturo. V Barceloni tako na ta dan praznujejo t. i. Sant Jordi (sv. Jurij) – dan ljubezni in književnosti.

Prav tako se na ta dan obeležujeta obletnici smrti dveh mojstrov peresa, Miguela de Cervantesa in Williama Shakespearja, zato je UNESCO leta 1996 po katalonskem vzoru 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, s katerim skuša spodbujati branje, zlasti med mladimi, hkrati pa jim vliti spoštovanje do tistih, ki so s svojimi neprecenljivimi knjižnimi deli pomagali pri napredku družbe in kulture. Na ta dan po vsem svetu praznujejo milijoni ljudi, ki se zavedajo moči literature.

Temu zgledu sledimo tudi v Sloveniji, saj je bila knjiga, napisana v slovenskem jeziku, vedno najmočnejše orožje. Knjige nas učijo spoštovati lastne korenine in kulturo drugih narodov.

Na OŠ »Jožeta Krajca« Rakek smo cel teden posvetili knjigi, tisti pravi, iz papirja, ki jo lahko primemo v roke in z njo pobegnemo v drugačen svet, svet, ki si ga izberemo sami.

Učenci višjih razredov so izdelovali origami knjige, v katere so si beležili lepe misli, izdelali seznam svojih najljubših knjig ali pa napisali čisto svojo zgodbo. Sedmošolci so v sklopu projekta Rastem s knjigo prejeli delo Mateta Dolenca, Kako dolg je čas, ki bo obogatilo njihove domače knjižne police, ob branju pa jim bodo številne živali ponudile izjemne nauke. Ker smo v tem tednu praznovali tudi dan Zemlje, so šestošolci pisali čudovita pisma v imenu narave in živih bitij, v opomin ljudem, da bi obvarovali ta prelep modri planet. Ustvarjali so tudi mlajši učenci – podali so se v svet vitezov in zmajev, spoznali Jurija na belem konju, ki je rešil princeso pred zlobnim zmajem in izdelali knjižne kazalke z zmajevo podobo, ki jim bodo pomagale, da se ne izgubijo med črkami in listi čarobnih pravljičnih zgodb.