»Poezija se je rodila ob zori človekovega rodu, péta in združujoča skupnost v rod, rod v narod, ljubimca v objem, otroka polagajoča v zibko materinega naročja. Pesem je dih, ki pomeni življenje, zato ne potrebuje slave in čaščenja, saj je že sámo življenje največja nagrada.« (Ivo Svetina)

Unesco je leta 1999 ta dan razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu in da bi “zagotovili prepoznavnost in spodbudo nacionalnim, regijskim in mednarodnim poetskim gibanjem,” so zapisali pri tej organizaciji Združenih narodov. To so tudi cilji projekta OBJEM, katerega aktivni člen je naša šola. Učenci ob branju in razčlenjevanju umetnostnega besedila krepijo besedišče, bralno razumevanje, kritično branje, predvsem pa gradijo svoj domišljijski svet.  Ker pa želimo učence na naši šoli naučiti, da številne stvari v življenju ne obstajajo vsaka zase, ampak delujejo druga z drugo, smo letošnji dan poezije združili z razmišljanjem o maternem jeziku, ki je sicer 21. februarja, in o materinskem dnevu, ki ga bomo praznovali 25. marca. Menimo, da so to trije elementi, ki gredo čudovito skupaj, se prepletajo in drug drugega žlahtnijo. Tako so v določenih razredih delali plakate o maternem jeziku, kar bodo v nadaljevanju tedna nadgradili še s pisanjem pesmi za materinski dan. Z učenci 7. razreda pa smo se radovedno odpravili med knjižne police v šolski knjižnici. Po uvodni možganski telovadbi, ko smo razrešili nekaj Župančičevih ugank, si je vsak učenec izbral poljubno knjigo pesmi in jo v mirnem kotičku prebiral, listal, raziskoval. Na koncu si je vsak izbral »svojo« pesem, iz katere so izpisali delček, ki jih je najbolj nagovoril. Naše izdelke smo kasneje razstavili v jedilnici in upamo, da bo služila kot prijazno povabilo, da tudi vi preberete ali napišete kakšno pesem.

Ugotovili smo, da je poezija književna vrsta, po kateri le redkokdaj posegamo, a ko si vzamemo čas, nam pravzaprav ni žal. Vseeno naša šola premore kar nekaj pravih poetov, za kar so dokaz številne pesmi, ki so nastale ob šolskem literarnem natečaju v mesecu februarju. Le-te smo ob dnevu poezije povezali v skupno knjižico, ki bo odslej na ogled v knjižnici. Vabljeni!