Na naši šoli izvajamo z urada Unesca potrjen nacionalni projekt VZGAJAMO ZELIŠČA »V starem iščem novo.« Projekt koordiniramo prav na podružnični šoli na Uncu in v letošnjem letu traja od 15. 10. 2023 do 22. 4. 2024.

Glavni namen projekta je navdušiti otroke nad naravo – zelišči in z njihovo pomočjo iz pozabe ‘iztrgati’ vsaj košček znanja o zeliščih, ki ga še imajo naši predniki ter ob tem odkrivati nove/posodobljene možnosti uporabe zelišč.

Izvajamo dejavnosti, ki so kakorkoli povezane z zelišči (prednost imajo domača zelišča) in ohranjanjem starega, preizkušenega znanja o zeliščih iz domačega okolja in iskanjem posodobljenih receptov oz. pristopov pri ravnanju z zelišči. Učence skušamo vključiti ne le pri pouku, ampak tudi v razširjenem programu osnovnošolskega šolanja (v jutranjem varstvu, pri interesnih dejavnosti, neobveznih izbirnih predmetih in v podaljšanem bivanju).

Izvajali bomo dejavnosti na temo SODOBNA UPORABA ZELIŠČ. 

Prijaviti se je potrebno jeseni, in sicer do 30. septembra 2023, zaključek projekta pa bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila 2024.

Več informacij o projektu: https://osrakek.si/projekti-2/ 

Vodja projekta: Neža Zakrajšek