»Jezik je dom. Opredeljuje nas, zamejuje in povzdiguje iz nemosti v govorljivost …
Z njim smo in brez njega nas ni, so govorili in še govorijo mnogi vidci in svečeniki naše besede.
Je, bi rekel, bit, bistvo, bitje in žitje našega naroda. Jemali so nam ta naš jezik, ga prepovedovali,
ga smešili, zaničevali, vsiljevali namesto našega svoj tuji jezik, da bi nas s tujo govorico potujčili,
a naš jezik je obstal.« (Tone Pavček: Čas duše, čas telesa)

 

“Moji lubi Slovenci,” je Primož Trubar pogosto začenjal svoje pridige in v delih nagovarjal “svoje ljudi” ter jih tako prvič združil pod pojmom Slovenec.

Zakaj vam to pripovedujemo? Zato, ker je pred nami državni praznik.
Že od leta 1992 v Sloveniji praznujemo 31. oktober kot dan reformacije – praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Trubarja, ki je glavni predstavnik reformacije na Slovenskem. Primož Trubar je avtor prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, ko je leta 1550 je izdal Katekizem in mu priložil še Abecednik. Poglejte si zanimivosti o Trubarju.

Med počitnicami pa bomo obeležili še dan spomina na mrtve, ki je prav tako državni praznik. To je tudi dan, ko številni ljudje po svetu obiščejo grobove svojih najdražjih, preminulih sorodnikov ali  prijateljev in jim prižigajo sveče, prinašajo cvetje. Ob grobovih se zbirajo družine in skupaj obujajo spomine na svoje pokojne. Na dan mrtvih bodo po vsej državi potekale žalne slovesnosti in verski obredi za umrle.
Ob prižiganju sveč, pa je prav, da pomislimo tudi na naš planet, zato prižgimo kakšno svečo manj ali vsaj okolju prijazno, razmislimo o drugačnih oblikah (narejeno iz lesa, kamna …).

Vsem želimo prijetne počitnice. Izkoristite jih za počitek, privoščite si izlet ali obisk sorodnikov, preberite kakšno dobro knjigo, namenite kakšno uro učenju ali preprosto uživajte v dobri družbi.