Svetovni dan poezije, ki ga praznujemo vsako leto 21. marca, zaznamuje eno najbolj cenjenih oblik kulturnega in jezikovnega izražanja ter identitete človeštva. Poezija, ki je navzoča v vsej zgodovini – v vsaki kulturi in na vseh celinah, govori o naši skupni človečnosti in naših skupnih vrednotah ter spreminja najpreprostejše pesmi v močan katalizator dialoga in miru.

Unesco je 21. marec prvič sprejel za svetovni dan poezije na svoji 30. generalni konferenci v Parizu leta 1999, da bi podprl jezikovno raznolikost s poetičnim izražanjem in povečal priložnost za slišanje ogroženih jezikov. Svetovni dan poezije je priložnost, da počastimo pesnike, oživimo ustno izročilo pesniških recitalov, spodbujamo branje, pisanje in poučevanje poezije, spodbujamo zbliževanje poezije z drugimi umetnostmi, kot so gledališče, ples, glasba in slikarstvo, ter dvigujemo prepoznavnost poezije v medijih.

Poljska nacionalna komisija za Unesco, ASPnet Poljska in fundacija Zbigniewa Herberta v sodelovanju z mednarodno koordinacijsko enoto ASPnet je že drugič povabila šole članice po vsem svetu, da organizirajo kampanjo »Podarite pesem« kot obliko spomina na svetovni dan poezije. Z učenci na OŠ na Rakeku smo tako brali, iskali in pisali pesmi različnih avtorjev, nekaj pa jih je nastalo tudi avtorskih. Otroci bodo zapisane pesmi podarili njim najbolj cenjenim osebam. »Verjamemo, da je gesta ponujanja besed poezije povsem človeška … oblika prijateljske soprisotnosti, duhovne podpore, tolažbe, pa tudi sredstvo za ohranjanje upanja. Namen je, da akcija Podari pesem gradi mrežo medosebnih (medgeneracijskih) odnosov, ki temeljijo na besedah. Tako zasnovana pobuda ima globoko človeško razsežnost, dejanje globljega in odgovornejšega branja, gesta dajanja nečesa vrednega, vendar je človeško preprosta – kot bi nekomu segli v roko, mu ponudili roko.«

Silvestra Kotar

 

Zapisi v 9. a

Zapisi v 6. b