V petek, 22. 3. 2024, smo obeležili svetovni dan voda. Dejavnosti v ta namen so se odvijale v začetku marca. Učenci izbirnega predmeta poskusi v kemiji so analizirali različne vzorce vode. Najbolj so nas zanimali vzorci vodovodne in ustekleničene vode ter vzorec reke Unice, ki je bila onesnažena v februarju. “Kot je znano, je v nedeljo, 18. februarja, ob poškodbi večjega betonskega zbiralnika na Kmetiji Žgajnar izteklo tisoč osemsto kubičnih metrov gnojnice in onesnažilo bližnji potok Korotan. Od tod se je fekalni madež razširil po Nanoščici in dosegel tudi reko Pivko.” (Jordan, 2024, Prepih, št. 148, letnik 18, str. 9)

Ugotovili smo, da še vedno pijemo vodo z manjšo koncentracijo nitratnih ionov, ki pa ne presegajo mejnih dopustnih vrednosti. Presežene priporočljive vrednosti s fosfatnimi (V) ioni ima ustekleničena voda Radenska in voda iz zajetja pri Malnih, z amonijevimi ioni  pa so presežene priporočljive vrednosti v vzorcu reke Unice, posledično ima reka Unica tudi najvišji pH, kar 8,5 v primerjavi z vsemi analiziranimi vzorci. V njej pa so tudi višje koncentracije nitratnih in nitritnih ionov, le-te pa niso presežene glede na mejne dopustne vrednosti v Sloveniji. Učenci izbirnega predmeta kemija v življenju so tudi pripravili poskus Onesnaževalci in onesnažila. V zelenem hodniku šole bomo deset dni spremljali poskus v petih kozarcih. V vsakem kozarcu je voda iz potoka, v štirih pa so dodana različna onesnažila: umetno gnojilo za sobno cvetje, kis, čistilo za stranišče in ostanki hrane.

Letošnja tema svetovnega dne voda je Voda za mir (gradivo ZN). Članek se nahaja na mizi poleg poskusa, sicer pa ga lahko najdete tudi na spletu. V aplikaciji RTV 365 pa si še danes lahko ogledate prispevek Zeleni bojevniki, nevarna gnojila.