Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

1. KD – Začetki slovenske književnosti (9. a in 9. b)

19. oktobra, 2020 @ 7:30 - 14:30

Kulturni dan za učence 9. a in 9. b

Iz različnih smeri Slovenije prispemo do rojstne vasi Rašica, kjer se je rodil začetnik slovenske književnosti, avtor prve slovenske knjige in protestantski duhovnik Primož Trubar. Na lokaciji Muzej Trubarjevi kraji si bomo ogledali Trubarjevo domačijo s spominsko sobo in mlin, žago ter gospodarsko poslopje. Pot nas bo nato vodila skozi manjše vasi, travnike, gozdove z vidnimi in izrazitimi ter s številnimi kraškimi pojavi – vrtačami.

Skozi dolenjske gozdove kraškega sveta se peljemo mimo kraja Videm – Dobrepolje do vasi Krka kjer spoznamo Krško jamo. Krška jama je lokacija izvira reke Krke, čudovite dolenjske zelene lepotice na poti od izvira do izliva v reko Savo. Spoznamo notranjost Krške jame tudi z značilnimi živalskimi predstavniki, ki živijo v njej. Ob izviru, v zunanjem delu, si ogledamo poleg geološke podlage tudi biotsko pestrost rastlin in živali tako v vodi in ob njej. Z učnimi pripomočki določimo fizikalne in kemijske lastnosti vode. Pot nadaljujemo do vasi Muljava.

V vasi Muljava si ogledamo rojstno hišo, slovenskega pisatelja in časnikarja, Josipa Jurčiča in celoten muzej na prostem. Muzej na prostem je edinstven primer ohranjene slovenske domačije, ki obsega čebelnjak s panjskimi poslikavami, kaščo, sušilnico za lan, hlev in Krjavljevo kočo ob neposredni bližini naravnega amfiteatra, kjer se vsako poletje izvajajo gledališke predstavitve Jurčičevih del.

Podrobnosti

Datum:
19. oktobra, 2020
Čas:
7:30 - 14:30
Kategoriji Dogodek:
,