PŠ Unec

Osnovni podatki
Vodja PŠ Unec

Neža Zakrajšek

neza.zakrajsek@guest.arnes.si

Tel. št. (zbornica): 01 705 10 76
Tel. Št. (mobilni): 040 309284

 

Obisk Čebelarskega društva Rakek

V ponedeljek, 13. 6. 2022, smo učenci Podružnične šole obiskali Čebelarsko društvo Rakek pri čudovitem čebelnjaku na Uncu. Člani čebelarskega društva so nam predstavili delo čebelarjev, pomen čebel, razkazali čebelnjak ter nam pripravili pravo degustacijo medu. Tako...

read more

Utrinki Prireditve Pod toplarjem

V ponedeljek, 13. 6. 2022, se je na našem cvetočem šolskem vrtu odvila prireditev Pod toplarjem, s katero smo se poslovili od pomladi in pozdravili poletje. S pestrim kulturnim programom so učenci pokazali kaj vse so se naučili v šolskem letu, ki se izteka. Utrinke si...

read more

KRATKA ZGODOVINA ŠOLE

Šola na Uncu ima dolgo in bogato zgodovino. Leta 1855 so vaščani organizirali prvi pouk v vasi, leta 1857 pa je bila šola uradno ustanovljena. Šolska zgradba je bila zgrajena leta 1864 in v njej poteka pouk še danes.

V skoraj 150 letih delovanja je dala prve učenosti mnogim znanim Slovencem. Obiskovali so jo: brata Jager (Ivan – znani arhitekt, Plečnikov sodobnik, Franc – misionar in čebelar), pisatelj Ivan Matičič (roman: Petrinka, Živi izviri, Fant s Kresinja, Rdeči signali,… njegove spomine na šolanje na Uncu pa je lepo zapisala njegova hči, pisateljica Nada Matičič v delu Moja hoja z očetom), jezikoslovec Lovro Mahnič (o njem piše v svojem romanu Prijan Lovro znani hrvaški pisatelj Avgust Šenoa), pisatelj Jelo Klančar (Korenine).

Šola se od junija 2001 imenuje po Rudolfu Maistru. Na Uncu je general in pesnik preživel zadnja leta svojega življenja in tu tudi umrl.

Naša šola že ves čas svojega delovanja skrbi za kulturno življenje v kraju. V zadnjih letih se posvečamo predvsem projektom, ki so povezani z zgodovino ter kulturnimi in naravnimi danostmi domačega kraja.

ZNAČILNOSTI, ZANIMIVOSTI KRAJA

Unec leži ob avtocesti Ljubljana–Postojna. Kljub majhnosti kraja pa najdete pri nas mnogo zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati:

  • vaška lipa – ena najstarejših in najlepših v Sloveniji (stara okrog 400 let);
  • cerkev Sv. Martina;
  • Maistrova hiša s spominsko ploščo (danes upravna stavba Kovinoplastike Lož, PE Kovind Unec);
  • Unška koliševka – največja udorna jama v Sloveniji;
  • naravni park Rakov Škocjan z znamenitostmi (veliki in mali naravni most, naravoslovna učna pot, Zelške jame, Tkalca jama);
  • CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu.

Varna pot


Povečaj zemljevid

1. B      2. B      3. B